kleinehoefprint

Het belang van eiwitrijk voedsel

 

Als je spiermassa op wilt bouwen is het erg belangrijk dat je voorraad eiwitten zo hoog mogelijk is. Deze voorraad is te beïnvloeden door middel van het eten van eiwitrijk voedsel. Een uitgebalanceerd dieet is dan ook noodzakelijk. Hierdoor ben je er zeker van dat je genoeg eiwitten binnen krijgt. Het voordeel van een grote voorraad eiwitten is niet alleen het opbouwen van spiermassa, maar je spiermassa wordt ook beter behouden doordat de afbraak van spieren wordt tegengegaan. Veel sporters hebben dan ook belang bij eiwitrijk voedsel.

voedsel waar eitwitten in zitten

De functies

Naast het opbouwen van spiermassa zijn eiwitten ook erg handig voor een toename van je stofwisseling. Dit komt voornamelijk doordat je lichaam meer energie nodig heeft om de eiwitten te kunnen verteren. Hierdoor worden minder eiwitten omgezet in koolhydraten. Dit zorgt voor een verhoogde stofwisseling en uiteindelijk val je dan ook af van eiwitrijk voedsel. Daarnaast zorgen de eiwitten ervoor dat spierafbraak geen kans krijgt. Hierdoor blijven je getrainde spieren ook nog eens langer behouden.

De eiwitten die in voedsel zitten worden tijdens de spijsvertering afgebroken tot aminozuren. Deze worden vervolgens door de cellen in je lichaam opgenomen. Op die manier worden er lichaamseiwitten van gemaakt. Een groot aantal van deze aminozuren worden zelf door het lichaam gemaakt, andere zuren worden opgenomen door de juiste voeding. Deze juiste voeding bestaat onder andere uit vlees, vis en zuivelproducten. Eiwitrijk voedsel is er dan ook in een groot aantal verschillende vormen, zoals tonijn, zalm en makreel. Ook kip, kalkoen en biefstuk zijn erg geschikt voor het binnen krijgen van zoveel mogelijk eiwit. Daarnaast kom je ook veel eiwitten tegen in zuivelproducten als yoghurt, kaas en kwark.

De meeste eiwitten kun je halen uit vlees en vis. Echter bevatten deze producten vaak ook veel verzadigde vetten. Om deze verzadigde vetten te vermijden zijn er een aantal eiwitten te halen uit plantaardige producten. Hierbij kun je denken aan producten als erwten, linzen, verschillende bonen en pinda’s.

Het is dan ook aan te raden om de eiwitten niet alleen uit dierlijke producten te halen, maar ook plantaardige producten in je dieet op te nemen. Zo voorkom je dat je te veel verzadigde vetten binnenkrijgt waar je niets aan hebt.

Helpen bij afvallen

Eiwitrijk voedsel helpt niet alleen bij het opbouwen van spiermassa, maar ook bij het verliezen van vet en gewicht. Zo heb je minder snel een hongerig gevoel wanneer je veel eiwitten binnen krijgt. Hierdoor sla je sneller tussendoortjes over. Ook zijn de eiwitten eenvoudig te verteren door je lichaam. Dit zorgt voor meer verbranding van calorieën die zich in je lichaam bevinden. Ook is het een gegeven dat spierweefsel meer energie verbruikt dan vetweefsel. Doordat je onder invloed van de eiwitten sneller spiermassa op kunt bouwen werkt dit ook het verbranden van energie in de hand. Zo werken de eiwitten aan beide kanten door en bouw je niet alleen spiermassa op, maar verband je ook meer energie in je lichaam.

Shakes en repen

eiwit shakesAls je niet aan genoeg eiwitten komt door middel van voedsel alleen zijn er nog een aantal supplementen waar je op terug kunt vallen. Zo zijn er natuurlijk de welbekende eiwitshakes. Ook eiwitrepen helpen je om de voorraad eiwitten in je lichaam op peil te houden. De shakes zijn er niet voor om je complete maaltijd te vervangen, maar dient meer ter aanvulling op een goed doordacht dieet.

Scroll To Top