Voedingssupplementen als aanvulling op je dieet

Wanneer je uit je dagelijkse voeding de juiste voedingsstoffen kunt halen, of niet genoeg, kun je overgaan op het innemen van voedingssupplementen. Deze zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals capsules, drankjes en poeders. Deze voedingssupplementen bieden dezelfde werking als de natuurlijke stoffen in voedsel. Echter bieden deze supplementen wel een snellere opname in je lichaam. Op die manier kun je een dieet nog beter tot zijn recht laten komen en beschik je altijd over de juiste voedingsstoffen in je lichaam in de juiste verhoudingen.

Wat zijn voedingssupplement

Voedingssupplementen beschikken vaak over een zeer geconcentreerde hoeveelheid van bepaalde vitamines of mineralen. De meeste supplementen hebben een iets andere vorm van de voedingsstof. Dit stelt je lichaam in staat om de inhoud sneller en beter op te nemen. Veel toegevoegde vitamines en mineralen zijn ijzer, calcium en de vitamines B, C en E. Ook eiwitten vind je vaak terug in verschillende voedingssupplementen. Eiwitten zijn zowel van belang bij mensen die spiermassa op willen bouwen als bij mensen die willen afvallen.

Wanneer je meer spiermassa op wilt bouwen kun je dit bereiken door de juiste voedingsstoffen uit de voeding te halen. Een goed doordacht en uitgebalanceerd dieet is dan ook van essentieel belang bij het opbouwen van spiermassa. Echter kom je niet altijd aan de juiste hoeveelheden voedingsstoffen door middel van voeding. Ook beschik je niet altijd over de juiste verhoudingen. Het toevoegen van voedingssupplementen aan je dieet bieden dan uitkomst. Hierdoor krijg je niet alleen genoeg stoffen binnen, je kunt ook de verhoudingen aanpassen aan je eigen wensen. Voedingssupplementen dienen dan ook alleen als aanvulling van je dieet en niet als vervanger.

Er zijn een groot aantal voedingssupplementen op de markt die zich specifiek richten op bepaalde sporters, zoals duursporters en krachtsporters. Beide groepen hebben dan ook baat bij het gebruik van voedingssupplementen. Je komt vaak dezelfde ingrediënten tegen wanneer je op zoek gaat naar de juiste supplementen, zoals glutamine en proteïne. Ook creatine is een populair ingrediënt onder sporters. Hierdoor ben je namelijk in staat om intensiever te trainen.

 

Afvallen

Ook kun je gewicht verliezen door voedingssupplementen te gebruiken, deze worden vaak fatburners genoemd. Onder invloed van deze supplementen word je lichaam gestimuleerd om de vetten die zich in je lichaam bevinden te verbranden. Hierdoor verlies je uiteindelijk gewicht omdat de reserves worden aangesproken. Ook hierbij gelden de supplementen niet als vervanger van je dieet, maar zijn ze wel een goede aanvulling omdat je hierbij de juiste verhouding kunt kiezen die je niet uit de voeding kunt halen. Daarnaast val je ook sneller af als je over meer spiermassa beschikt. Dit komt doordat spieren meer energie verbruiken dan vet. Ook door spiermassa op te bouwen breng je je lichaam dus in staat om de reserves die zich in je lichaam bevinden aan te spreken. Hierdoor werken de supplementen dubbelop.

Goede voeding en training

slanke vrouwHet innemen van voedingssupplementen is natuurlijk niet het enige dat je moet doen wanneer je wilt afvallen of spiermassa op wilt bouwen. Je zult hierbij ook veel moeten bewegen om je reserves aan te spreken. Daarnaast is ook de juiste voeding van groot belang. Hierdoor krijg je voedingsstoffen binnen die van hogere kwaliteit zijn. Deze gaan vaak langer mee en zorgen voor een betere werking doordat ze over de juiste hoeveelheden beschikken. Een uitgebalanceerd dieet is dus van groot belang bij het gebruiken van voedingssupplementen.